Město Česká Lípa tradičně oceňuje českolipské učitele u příležitosti oslavy Dne učitelů. Letošní nominaci z řad pedagogického sboru Partyzánky si za svou vynikající práci bezesporu zasloužila naše kolegyně, Mgr.Mirka Mizerová.

Mezi nominovanými pedagogy nechyběla ani Mgr.Naďa Vavrušková, kterou za její mimořádnou mimoškolní činnost nominoval náš partner, DDM LIbertin. Jsme nesmírně hrdí, že máme na Partyzánce výjimečné pedagogy, kteří se věnují našim dětem. Děkujeme!

Nominace vedení školy na ocenění "Českolipský pedagog roku 2019"

Čestný titul „Českolipský pedagog roku 2019“ udělovaný vedením města Česká Lípa je vnímán jako ocenění těch, kteří jsou svou prací mimořádným přínosem nejen pro svou školu, ale především pro žáky, se kterými pracují a kterým věnují svou energii, své dovednosti a svůj čas. Jsem potěšen a vážím si příležitosti využít této možnosti a z pozice ředitele Základní školy Partyzánská navrhnout na ocenění naší kolegyni, Mgr. Miroslavu Mizerovou. 

Mirka Mizerová je učitelkou 1. stupně, tedy stupně vzdělávání, které dává našim žákům pevné základy pro jejich další rozvoj. Neučí však děti pouze číst, psát, počítat, orientovat se v záhadách přírody či rozumět historii. Učí zároveň děti pochopení, toleranci, základním pracovním návykům a formuje jejich osobnost jako nezaměnitelnou individualitu. Je to práce nesnadná, která vyžaduje mimořádný klid, trpělivost, energii a neskonalou empatii. Hledám-li synonymum pro tyto předpoklady, pak mě jednoznačně napadá jméno mé kolegyně. Je učitelkou, která ví, že škola je tu pro děti, nikoli děti pro školu.

Mirka Mizerová s humorem sobě vlastním tvrdí, že její profesní životopis je poměrně jednoduché a chudé čtení. Jako žákyně získala své vzdělání na Partyzánce, po studiu střední a vysoké školy získávala své první učitelské zkušenosti na Partyzánce, a světe div se, na Partyzánce působí dodnes. Obdivuji tuto věrnost, která je mi zároveň důkazem oddanosti a pevné vazby k naší škole. A je vlastně i obrazem její povahy. Kolegyně Mizerová je učitelkou, která svou prací a svým přístupem naplňuje ty nejzákladnější předpoklady a požadavky kladené na pedagogickou práci. Do každé své vyučovací hodiny vkládá maximální úsilí, snad i díky tomu, se stala učitelkou, kterou děti milují, rodiče uznávají a kolegové respektují. A přestože má pedagogických zkušeností na rozdávání, je ztělesněním filozofie naší školy – chceme-li mít ve škole učící se děti, pak musíme mít především učící se pedagogy.  Pro Mirku je inspirací každé dítě, se kterým kdy pracovala a pracuje. Její hodiny vykazují vysokou kvalitu, a přesto se snaží stále hledat nové a nové možnosti, jak být ve své práci lepší a úspěšnější.            

Mirka Mizerová je učitelkou, která nehledá důvody, proč věci nepůjdou, je učitelkou a kolegyní, která nehledí na čas, jenž věnuje našim dětem a škole jako takové. Svědčí o tom desítky hodin strávené s dětmi v čtenářském klubu, při kouzelných spaní ve škole, na výletech, ozdravných pobytech, při přípravě vyučování nebo projektech nad rámec vyučovací hodiny. O její lásce a oddanosti k Partyzánce a o respektu kolegů svědčí její opakovaná volba do pozice zástupkyně pedagogického sboru ve Školské radě.

Můj nominační dopis není přesycen popisem individuálních počinů a ocenění kolegyně Mirky Mizerové. Je mým poděkováním a vyjádřením úcty a respektu k její práci, která je pro mě samotného inspirací a která je pro Základní školu Partyzánská pevným základem, na kterém stojí její filosofie.

Mgr.Karel Minařík