Vážení rodiče, milí žáci,

ve čtvrtek 17.9.2020 vydalo Ministerstvo zdravotnictví mimořádná opatření upravující mj. výuku ve vzdělávacích institucích. O dopadu těchto opatření jsme vás informovali prostřednictvím systému Bakaláři. Text opatření přikládáme k tomutu článku a doplňujeme interpretaci vysvětlující jeho dopad.

Kdo musí mít ve škole roušku?

Podle výkladu opatření MZ je povinnost používat funkční ochranu horních cest dýchacích (úst a nosu) všichni, kteří se pohybují ve společných prostorách školy (chodby, toalety, šatny, vestibul ŠJ apod.) Ve výuce je tato povinnost stanovena pro vyučující a žáky 2.stupně vyjma předmětů tělesné výchovy a hudební výchovy. Povinnost se nevztahuje na žáky 1. stupně a žáky navštěvující ŠD. 

Rouška nebo kryt?

Opatření neupravuje typ ochranné pomůcky, vedení školy rovněž neurčilo, jaký typ je nebo není možný. Je tedy možné použít jako ochranou pomůcku kryt. 

Může rodič odmítnout vybavit své dítě ochrannou pomůckou?

Opatření vydané MZ je závazné a není v pravomoci ředitele školy povolit žádné výjimky, i na základě písemného vyjádření rodičů. Dítě, které nebude vybaveno funkční ochranou pomůckou, nebude možné do školy pustit. 

Jaká opatření chystá Partyzánka?

Vedení školy si je vědomo toho, že nastavená opatření omezují provoz školy a snižují komfort dětí a pedagogů ve výuce. V rámci možností apelujeme na naše pedagogy, aby zvážili možný přesun výuky do venkovního prostředí - badatelská výuka, využití školní zahrady, zahradního altánu, vzdělávací vycházky do přírody, využití areálu školy k trávení přestávek apod.. Na druhou stranu budeme plně respektovat všechna preventivní opatření, protože v opačném případě existuje reálná hrozba opětovné uzavření škol a nastavení distanční výuky, což je pro všechny strany rozhodně horší varianta než povinnost nosit roušky či jiné ochranné pomůcky ve škole. 

Partyzánka je školou, jejíž krédem je být školou demokratickou. Jednou ze zásad demokracie je respektovat nařízení a zákony, byť na ně můžeme mít osobně jiný názor. Neprotestujeme proti tomu, co nemůžeme změnit, hledáme cesty, jak žít a pracovat, pokud možno, beze strachu a v co nejpříznivějších podmínkách. K tomu potřebujeme podporu a souznění všech, kteří ovlivňují chod školy - pedagogů, žáků a rodičů. A osobně věřím, že tuto podporu máme!

Za Partyzánku přeji všem krásné babí léto!

Mgr. Karel Minařík

 



Soubory