Partyzánka přivítala zástupce sedmi škol

V úterý odpoledne Partyzánka otevřela dveře hostům ze sedmi škol – ZŠ Horní Police, ZŠ Pátova, ZŠ Lada, ZŠ Nový Bor (náměstí Míru), ZŠ v Kamenickém Šenově, ZŠ Jestřebí a ZŠ Stráž pod Ralskem. Spojovalo nás jediné – téma žákovské samosprávy. Sešli se zde jednak koordinátoři, kteří žákovský parlament (ŽP) vedou, jednak učitelé, které tato myšlenka láká a zatím hledají odvahu k realizaci. Tentokrát bylo naše setkání více diskuzní. Hovořili jsme o překážkách, vydařených a realizovaných nápadech i inspiracích. Ty směřovaly nejvíce k problematice voleb, k nimž každá škola přistupuje jinak. Zároveň jsme hledali to, co by ŽP zvýšilo prestiž, dodalo vážnost. Jelikož hostem byl i pan ředitel naší školy, Mgr. Karel Minařík, spousta otázek směřovala i na něj.

Naším cílem nebylo během tří hodin vymyslet návod, který by zaručil bezvadné fungování tohoto nástroje, jež napomáhá  rozvoji komunikace, spolupráce, zodpovědnosti a tvořivosti, ale naše sdílení mělo vést k utřídění myšlenek a nastínění vize – Co od žákovské samosprávy očekáváme, chceme. Jaký chceme parlament mít. Věřím, že v tomto jsme se stali prostorem „Školou, která inspiruje.“ Pro nás jste Vy, hosté, totiž inspirací bezesporu byli.

Děkuji naší školní jídelně, která se postarala o skvělé pohoštění pro všechny zúčastněné. Děkuji všem učitelům, kteří znovu zavítali k nám na Partyzánku a strávili tu příjemné a tvůrčí odpoledne!

Petra Slámová (koordinátorka OV)