Zpěv státní hymny, návštěva významných míst, zapálení svíčky spjaté s uctěním památky osobností, které stály u zrodu republiky – takovými způsoby, a mnoha jinými, si lidé v České republice připomínali výročí 100 let vzniku Československa. Nejinak tomu bylo na naší Partyzánce. I my jsme se rozhodli připomenout si a oslavit tento jedinečný den28. říjen 2018 

Kromě toho, že většina z nás přišla do školy v národních barvách, mohli žáci i další zaměstnanci školy napsat naší republice milé přání a umístit jej na maketu republiky, které byla (a stále je) k dispozici všem ve vestibulu školy. Samotný den zahájil pan ředitel úvodním veršovaným slovem, po němž následovaly tóny naší státní hymny. Poté už nebránilo nic tomu, abychom se všichni s nadšením pustili do projektového dne. Na 1stupni byly pro žáky připraveny kreativní dílničky Žáci měli možnost poskládat státní znak jako puzzle, zazpívat si píseň „Ach synku, synku“, dozvědět se zajímavosti z éry Osvobozeného divadla, ověřit si znalosti o osobnostech první republiky v připravených hádankách a kvízech, otisknout si vlastní pečeť na národní strom, vytvořit speciální přáníčko pro republiku, čarovat s lístky a tvořit z nich strom, odhalovat tajemství sklářů a jejich výrobků nebo naslouchat povídání o tom, jak se v první republice žilo a v čem jsme byli my, Češi, nejlepšíNaši nejmenší si vyráběli vlastní „občanský průkaz“, v němž nechyběly státní symboly, učili se správně namalovat vlajku, kterou nakonec společně poskládali z barevných plastových víček.  

Druhý stupeň zpracovával informace z období vztahujících se k osudovým osmičkám 20.století. Výsledkem celodenního snažení tak jsou informační panely, které se věnují módě, politice a významným osobnostem, sportu, hudbě, technickým vynálezům, či unikátním objevům a dalším oblastem společenského života. K vidění byla však i retro výstava výrobků (60. a 70. léta), vznikl mini koutek s dobovou knihovnou, někteří žáci přišli v oblečení typickém pro danou éru (90. léta). Znovu tak ožily trendy výrazného líčení, oblíbené trvalé, populárních šusťákových kompletů, mokasín či pletených svetrů s výrazným vzorem. K dispozici byl i „salon“, který nabízel oblíbené účesy z dob „šedesátek“. Nejstarší žáci se pustli do filmového maratonu, na který zvali své spolužáky. V rámci projektu žáci natočili několik výpovědí s pamětníkem osudových osmiček.  

Připomenutí výročí republiky však nezůstalo pouze v prostorách školních tříd, ale například naše kantýnka nabízela zdarma stylovou svačinku (chléb s tvarohem) a podobně na tom bylo i menu ve školní jídelně, kde jste měli možnost ochutnat „předkrm“ ve formě kousku chleba se solí a vybrat si ze tří českých gastronomických klasik. Navíc každý žák školy neodcházel toho dne s prázdnou. Připomínkou na tento den mu bude malý bloček s vyobrazením naší školy zachycující podobu před 100 lety. 

Projekt splnil svůj cíl. Dokázal nás v určitý den všechny spojit. Proto lze bez nadsázky říci, že to byl zkrátka skvělý den, který jsme si užili, mnozí z nás zavzpomínali a na chvilku snad i podlehli melancholii. V oslavách výročí 100 let však ještě nekončíme, neboť tento významný milník si naši pozornost jistě zasluhuje. Rádi vás na Partyzánce přivítáme! 

 

Petra Slámová



Fotografie