Musíme si přiznat, že v poslední době je radostných zpráv jak šafránu. Covidová epidemie nám zas a znovu komplikuje život, včetně toho školního. Tak nějak máme pocit, že místo pozitivních zpráv jsme měli v posledních dnech a týdnech pozitivních testů.... O to víc je potřeba radovat se nad úspěchy našich žáků. A jedním z nich, rozhodně ne zanedbatelný, jsme zaznamenali v soutěži "Uč nás o přírodě", kterou pořádala Ekoporadna Orsej při Vlastivědném muzeu v České Lípě ve spolupráci se SZŠ a SOŠ Česká Lípa pro žáky 8.+9. tříd a odpovídající ročníky víceletých gymnázií.

Oproti zvyklostem z minulých letech připravili letos organizátoři zásadní novinku. V dvoukolové soutěži totiž musely týmy připravit environmentální výukovou aktivitu pro libovolnou třídu 1.stupně (v našem případě padla volba na 3.A). Následně se utkaly ve znalostním testu ze zoologie, geologie a ochrany přírody. Naše dvě želízka v ohni (pd vedením Mgr.Milana Šandery) se musely popasovat s dalšími 7 týmy, mj. z Gymnázia Děčín. Nebudeme však falešně skromní, vstupovali jsme do soutěže s jistým očekáváním, neboť environmentální výchova zažívá na škole v posledních letech velký boom a naši žáci dosahují v projektech a soutěžích skvělých výsledků. Ani tentokrát tomu nebylo jinak, protože tým Viktora Steinze, Káji Čižinské a Verči Kulhánkové si na krk pověsil pomyslné stříbrné medaile. Úspěch Partyzánky podtrhl tým ve složení - Kačka Mlýnská, Martin Sobota a Martin Najman (4.místo).

Úspěch je to parádní, k našim žákům míří velká gratulace! Těší nás ale také ohlas našich třeťáčků, pro které si soutěžící (podpořeni Petrem Hegrem a Kačkou Váchovou) připravili výukový program na školní zahradě (podrobněji se o něm dočtete v příloze tohoto článku). Vrstevnické učení je cestou, kterou chceme na Partyzánce rozhodně jít a jak se ukázalo z reakcí malých i těch starších, je to cesta správná a nezbytná. Prostě, když se společně učíme o přírodě, je to fajn!

Mgr. Milan Šandera



Soubory