Jak se orientovat ve světě informací? Jak rozeznat manipulaci? Co je to HOAX a co jsou to FAKE NEWS? Na tyto otázky a mnohé další se zaměřil workshop pro 8.ročníky v úterý 7.5.2019. Žáci obou tříd se seznámili s pojmy, které souvisí s mediální gramotností. Programem je provedla lektorka Eliška Melicharová ze „ZVOL SI INFO“. Toto uskupení se snaží mladým lidem pomoci ze změti obrovského množství informací, které nám média předkládají. K orientaci jim posloužil Surfařův průvodce po internetu, který mladým lidem umožní bezpečně brouzdat internetovým prostorem. Cílem programu bylo odhalit manipulativní techniky, s nimiž se dnes běžně setkáváme. Prostor dostaly i konspirační teorie.

Nástrahy online světa poté v odpoledních hodinách odhalovali i samotní učitelé. Od 14:00 bylo připraveno setkání pro učitele ZŠ, SŠ i studentů VŠ. Regionální konference se u nás konala již po osmé. Připraveny byly 2 bloky – Dezinformace a fake news a téma Žákovské samosprávy na školách. V první části byla představena činnost samotného uskupení ZVOL SI INFO, včetně publikace, kterou mladí nadšenci vydali a nese název „Nejlepší kniha o FAKE NEWS, dezinformacích a manipulacích“. Ta byla také dárkem pro ty, kteří se konference účastnili. Čas byl věnován stránkám, které se manipulace dopouští, měli jsme možnost seznámit se s technikami do samotných hodin a došlo i na krátké představení hry „Fakescape“, kterou vytvořili studenti politologie Masarykovy univerzity v Brně. Druhá část programu byla prostorem pro sdílení nástroje OV, a to žákovské samosprávě. Diskuze byla velmi živá. Učitelé představovali příklady dobré praxe, zamýšleli jsme se nad možnými hrozbami, které žákovský parlament přináší, pokusili jsme se být jeden druhému inspirací a oporou.  Jelikož se nedostalo na zodpovězení řady otázek, rozhodli jsme se tématu věnovat i v dalším školním roce.

Děkujeme všem účastníkům, díky nimž byla atmosféra setkání, jako vždy, příjemná. Těšíme se na Vás v dalším školním roce s novými tématy!

 

Mgr. Petra Slámová (koordinátorka OV)



Fotografie