Výročí narození Karla Čapka

V rámci výročí jedné z nejvýznamnějších osobností české literatury, ale i politiky, se i Partyzánka pokusí připomenout si tohoto velikána – Karla Čapka. Vzdát hold a vzpomenout na genialitu spisovatele a novináře, který je zakladatelem pojmu robot (a dnes robotizace hýbe světem!), se na naší škole pokusíme několika způsoby. Náš projekt jsme nazvali „Ten, kdo tančí s mloky“. Název odkazuje na jedno z děl, které Čapek napsal v roce 1935 a upozorňoval v něm na narůstající nebezpečí fašistické ideologie.

Na školních chodbách se již objevily facebookové profily tohoto spisovatele. Žáci a žákyně 8.ročníku se zamýšleli nad tím, jak by asi vypadala facebooková stránka Karla Čapka…? Co byl měl na zdi? Které informace by „pustil do světa“? Kolik lajků by obdržel? V blízké době prostory školy budou zdobit citáty, které budou zpracovány v hodinách informatiky. Rádi bychom, aby se i mladší spolužáci dozvěděli něco více o autorovi slavné Dášeňky. Nebudou proto chybět ani informační panely zachycující soukromý i pracovní život Karla Čapka. Zkusíme vyrobit komiks na motivy Povídek z jedné kapsy a možná i mnohem více.

Na březen chystáme celoškolní soutěž „Vyrob a představ svého robota“.  Zúčastnit se mohou žáci 1. i 2.stupně. Porota na Odpoledni s RURem odmění ty nejzdařilejší a nejoriginálnější tvůrce. Ve stejném měsíci chceme realizovat soutěž pro týmy z 2.stupně s názvem „Řekni mi, co čteš…“. Ani zde nebudou chybět odměny pro ty, kteří oslní porotu znalostmi o Karlu Čapkovi a prokáží znalost děl, které budou mít za úkol načíst.

„Kniha je nejmocnější zbraní národa. Národ, který si váží knih, váží si zároveň své duchovní nezávislosti a neztratí ji, dokud bude mít svou literaturu.“   Karel Čapek

Za češtináře

Petra Slámová