Díky finanční podpoře Fondu Visegrad i pomoci města Česká Lípa mohla naše škola v prvním listopadovém týdnu zorganizovat projektové setkání dětí z partnerských měst našeho města, tedy z polského Boleslawce, slovenského Bardejova a ukrajinského Užhorodu.

Cílem projektu s názvem 100 let vzájemnosti a odlišnosti bylo sblížit děti různých národností a ukázat, co společného nebo naopak jiného nacházíme v jednotlivých národních dějinách. 

Na programu českolipského setkání bylo představení jednotlivých měst i škol, kurz češtiny, poznávání našeho města formou geohry provádějící děti po nejzajímavějších místech, workshop s mažoretkami Adeline, celodenní exkurze do Prahy, sportovní hry, návštěva vodního hradu Lipý a Centra textilního tisku nebo společná výuka s našimi dětmi. 

Každý návštěvník si domů odvážel kromě neobyčejných zážitků, nových kamarádství i malé dárečky, které nám věnovala firma Ježek software a město Česká Lípa. Veliký respekt patří všem rodinám, které na týden přijaly další členy rodiny a postaraly se o děti po všech směrech na jedničku. Děkujeme. 

Jedno setkání skončilo a my už začínáme pracovat na zadaných projektových výstupech, těšíme se na pokračování projektu v dubnu do Užhorodu. 

Mgr. Petra Horčičková



Fotografie