Poslední listopadový den se parta deváťáků - tedy Matěj, Filip, Lukáš, Zdenda a Jirka – vydali do Krajské vědecké knihovny v Liberci, kde Asociace pro mezinárodní otázky pořádala projekt s názvem „Staň se diplomatem“. Zatímco Pražský studentský summit nabízí prostor středoškolákům a vysokoškolákům, tento projekt je primárně určen žákům 8. a 9. ročníků (včetně odpovídajících ročníků gymnázií).

Projekt si kladl za cíl simulovat zasedání Rady bezpečnosti OSN a rozvoj soft skills dovedností (komunikace, spolupráce, respekt, schopnost vyjednávání). Každý žák se stal velvyslancem dané země. Akce trvala celý den a skládala se ze dvou bloků. Dopolední část byla věnována představení organizace OSN a jejím orgánům, přičemž důraz byl kladen právě na Radu bezpečnosti (role, stanovy, smysl, princip zasedání, jednací řád). Ještě v průběhu dopoledne Rada bezpečnosti složená ze zástupců českolipských (Gymnázium Česká Lípa, ZŠ Jestřebí, ZŠ Partyzánská) a libereckých škol nemeškala a zasedla k jednání ohledně krize v Jemenu. Jejich snahou bylo najít řešení konfliktu v této oblasti. Výsledkem celodenní práce dvou týmů, resp. dvou Rad bezpečnosti, byla rezoluce obsahující body, na nichž se vzácně shodli všichni zástupci států.

V závěru každý obdržel certifikát o účasti v projektu „Staň se diplomatem“ a vyhlášeni byli i 3 nejlepší diplomaté z obou týmů.

Pro nás to byla úžasná zkušenost a příležitost setkat se s dalšími nadšenci v oblasti politického dění. Děkujeme pořadatelům (studentům VŠ) za realizaci projektu a našim klukům za odvahu! Příští rok se znovu rádi zúčastníme.

Petra Slámová



Fotografie