Organizace Červený kříž, která je symbolem naděje pro lidi postižené katastrofou, slaví svůj světový den 8. května.  Je to den narození zakladatele organizace Henriho Dunanta. Zásadní je význam základních principů. Nestrannost, humanita, neutralita, nezávislost, jednota a světovost jsou zárukou toho, že se trpícím lidem dostane co možná úplné pomoci, kterou potřebují. Český červený kříž má na dvě desítky tisíc členů, dobrovolníků a zaměstnanců, kteří se snaží na celém území republiky prospívat veřejnosti různými projekty: osvětou dětí i dospělých v první pomoci, propagací bezplatného dárcovství krve i nejrůznějšími sociálními aktivitami.

Zástupci našeho žákovského parlamentu se rozhodli, že tento den oslaví spolu se svými spolužáky a pokusí se prohloubit jejich znalosti v oblasti první pomoci. Připravili si tedy pro mladší děti  stanoviště, na kterých je seznamovali například s tím, jak se zachovat v případě mdloby, tonutí či dušení, jak zastavit krvácení z nosu a jak ošetřit zlomeninu nohy či ruky v přírodě. Pro lepší pochopení lidského těla ukázali svým spolužákům také model lidské kostry a připravili poznávačku jednotlivých částí kosterní soustavy. Vysvětlili, co vše a proč patří do vybavení autolékárničky. Předali též praktické informace o diabetu a o tom, jak diabetikovi poskytnout první pomoc při hypoglykémii. Po absolvování všech stanovišť každý dostal malou kartičku první pomoci, kterou si může vložit třeba do peněženky a mít ji tak stále po ruce.

A co bylo cílem našich Parťáků? Ukázat mladším spolužákům, že pomáhat není vždy tak těžké, jak si myslíme a že nejzásadnější je být ochotný učinit první krok. Věříme, že „naše“ děti právě takové jsou!

Za koordinátorky ŽP Mgr. Ivana Vobořilová



Fotografie