Vážení rodiči, milí žáci, přátelé Partyzánky,

nevidím důvod, abych Vám nepopřál krásný dobrý den! Je to přesně měsíc, kdy zvonění školního zvonku odstartovalo nový školní rok, který nám jistě přinese mnoho nezapomenutelných a úžasných zážitků. Vždycky se těším, jaké novinky se nám podaří připravit pro vás všechny, kteří máte Partyzánku ve svém srdci. Jednou z těch malých a skromných novinek jsou i mé pravidelné články o běžných i neobyčejných, vážných i nevážných ředitelských starostech a radostech. Je to sice už hodně dávno, kdy jsem si psával své deníčky (dodnes je to zajímavé čtení....), ale někdy je dobré se zastavit a ohlédnout se zpět. Tak tedy - jaké bylo září na Partyzánce? 

První školní den prošlo dveřmi školy 453 žáků (což je téměř 97% z celkové kapacity školy), z nich celkem 38 prvňáčků. Na všechny jsme se vážně těšili, na prvňáčky obzvlášť! Bylo moc fajn vidět vykukující hlavičky za sladkostmi napěchovanými kornouty (nevím sice, co na to pamlsková vyhláška....)! Celkově je to číslo úctyhodné a dokazuje, že Partyzánka je jednou z nejoblíbenějších škol v České Lípě. Kromě našich prvňáčků zahájilo nový školní rok společně s námi i 11 nových kolegů a kolegyň. Že je to velká změna? To rozhodně je! Po měsíční spolupráci však mohu s jistotou tvrdit, že jsme našli v osobách nových kolegů a kolegyň skvělé spolupracovníky, kteří přinesli do naší sborovny nové nápady, novou energii a neuvěřitelné nadšení! Všem ještě jednou dodatečně přeji - ať se nám daří! 

S novým školním rokem se také naplno rozběhly nové projekty, které mají přispět k dalšímu zkvalitnění výuky na škole. Tím nejzásadnějším jsou tzv. Šablony II. Projekt, který bude na škole realizován do roku 2021, má přinést řadu (staro)nových aktivit pro naše žáky - čtenářské kluby, kluby zábavné logiky, badatelské kluby, konverzační kluby, doučovací aktivity apod. Podstatnou součástí šablonových aktivit je také oblast posílení spolupráce našich učitelů a jejich dalšího vzdělávání. V neposlední řadě můžeme díky finančním prostředkům z Šablon pokračovat ve zkvalitňování poradenských služeb, zejména v oblasti kariérového poradenství. Horkou novinkou je čerstvé navázání spolupráce s Evropským centrem jazykových zkoušek. Díky této spolupráci jsme se stali Partnerskou školou opravňující realizovat pro naše žáky Cambridgské jazykové zkoušky s mezinárodní platností. Tak good luck! 

Jedním z nejslavnějších citátů mého oblíbence T.G.M je známá věta - "Tož demokracii bychom měli, teď ještě nějaké ty demokraty..." Když jsem však viděl nadšení našich nových (i starých :-) ) parlamenťáků na slavnostní inaugaraci či jejich prvním výjezdním zasedání, troufnu si tvrdit, že Masaryk by z nás měl radost! Žákovský parlament už dávno není diskusním kroužkem o tom, co se má nebo nemá ve škole změnit, je to nástroj, který vyzývá samotné děti k zodpovědnosti za život ve škole. A musím přiznat, že se nám to na Partyzánce asi daří, když se k nám v říjnu přijedou inspirovat kolegové a kolegyně z ostatních škol.

Né všechno se však daří tak, jak bych si přál. Během září se mě několik rodičů ptalo, "... jak je to vlastně s tou Svárovskou hospodou? Chtěli jste ji?"  Ano, chtěli, tak zní má odpověď. Celý projekt se však nezdařil. Nechyběla však vůle, snaha či ochota (ze strany vedení školy či zřizovatele), asi chybělo více času. Ale nesmutním, některé věci jsou o načasování a příležitostech. Zrovna tak dostávám otázky - "Tak pane řídící, co ta vaše okna? A určitě tím nejsou myšleny mé občasné výpadky paměti.... Nerad bych byl falešným prorokem, ale z průběhu jednání se zástupci zřizovatele cítím, že by .....? :-)

Ve svém zářijovém ohlédnutí nemohu přehlédnou ani aktivity školní družiny. Dlouhodobě oceňuji práci našich vychovatelek. A ještě více mě těší, když vidím, jak kolegyně Věra Cengerová tráví své volno s našimi dětmi. Jednou v Liberci, pak na Klíči, pak do Děčína či kamkoli jinam ..... prostě Partyzáni všude, kam se podíváš! Za celou školu a především naše rodiče - děkujeme!

Se zájmem (a trochu s pýchou) jsem si pročítal jména nominovaných na Poděkování starostky České Lípy. Mezi navrženými byli i manželé Jínovi a Adélka Vavrušková, tedy naši kolegové, kteří dlouhodobě stojí za úspěšnými akademiemi Partyzánky - Šachovou akademií a Mažoretkami Adelline. Připojuji se za všechny - děkujeme a přejeme hodně štěstí a sil do další práce! 

Velkou radost mi udělaly i docela obyčejné věci - nový sortiment naší kantýny, stále měnící se školní zahrada, nové květináče u vstupu do školy, výsledek běžecké štafety v City Cross Runu, úspěšné adaptační pobyty šesťáků, nové akvárium s rybičkami v 1.patře nebo docela obyčejné dny ve škole, kdy úsměvy našich dětí rozzáří (nejen v září) tu naší školičku! 

Mějte krásné podzimní dny, Karel Minařík