V pondělí 15. dubna  jsme se s našimi osmáky vydali za kulturou do Prahy.  Za uměleckým zážitkem jsme zamířili do Divadla na Vinohradech, které  má ve svém repertoáru divadelních představení řadu českých a světových premiér. Vybrali jsme si hru jednoho z největších dramatiků období francouzského klasicismu, Moliéra. Veršovaná komedie Škola žen  se smíchem nahlíží na zásadní mužovo dilema: oženit se a riskovat trápení s nevěrnou ženou, nebo zůstat starým mládencem? Lehká komedie byla režírovaná s citem a respektem k předloze, zároveň zaujala vtipnými momenty a dobře rozehrála motiv lidské pošetilosti. Bavil nás příběh, dobře vykreslené charaktery postav, scéna i modernizující prvky, které měly „šmrnc“.

Rozhodli jsme se, že kulturní zážitek „vyvážíme“ i sportovním, a vydali se na prohlídku muzea fotbalového klubu SK Slavia Praha a stadionu Eden ve Vršovicích. Ve dvoupatrovém muzeu o rozloze 1 200 m čtverečních jsme zhlédli stovky artefaktů nejen z historie Slavie, ale i celého světového fotbalu. Mezi nejvzácnější artefakty patří například brankářský svetr Františka Pláničky z roku 1934 nebo míč s podpisem Pelého z roku 1956. Podívali jsme se i do zázemí stadionu, kam se běžně návštěvníci jen tak nedostanou. Viděli jsme na tribuně místa, odkud vysílají přímé přenosy televizní i rozhlasové stanice, VIP boxy i klubové patro. Chlapci si pak přišli na své v mixzóně, kde si zkusili improvizovaný rozhovor v rolích novinářů a trenéra fotbalového klubu. Na závěr jsme se ještě vyfotili s doplňky v barvách klubu.

Unaveni, ale plni zážitků jsme nasedli do přistaveného autobusu a zamířili k domovu. Exkurzi do Prahy si určitě brzy rádi zopakujeme, tentokrát za jinými zážitky.

Mgr. Ivana Vobořilová, Ing. Barbora Hlobeňová



Fotografie