Ve čtvrtek a v pátek zhlédli žáci 2. stupně  v libereckém Naivním divadle představení s názvem Řekl bych nějakej vtip a pak bych umřel smíchy.

Nevšední komedie se pohybuje na rozhraní dvou světů - virtuálního a reálného, dětského a dospělého. Rodiče  -náctiletých se setkávají v ordinaci psychologa, aby pátrali po svých ztracených dětech.  Stopy vedou do virtuálního světa počítačových her a dospělí se tam pomocí speciálního trenažéru virtuální reality vydávají.  Stávají se tak postavami, které jsou jejich dětem dobře známé- Batmanem, kyborgem nebo Wonder Women.  Jsou vtaženi do světa virtuálních aktivit, kterými se dnešní děti baví,  do světa videoher, vlogů i fan fiction.

Představení plné audiovizuálních efektů a do detailu promyšlených vtípků tak celou dobu děti náramně bavilo - vždyť bylo o nich a pro ně.  To ale neznamená, že by nebylo vtipné, zábavné a nadmíru poučné i pro rodiče.  Jestli nevíte, co je to vlog, slash či bug a máte občas pocit, že vaši virtuální teenageři jsou z poněkud „jiné planety“ než vy, nebojte se a běžte se podívat. Navzdory pocitu mírného či většího zmatení se jistě pobavíte, poučíte a ke svým dětem pak budete shovívavější.

Přidáváme také některé postřehy k představení od našich osmáků:

„Líbilo se nám to, jelikož to bylo něco úplně jiného, než jsme zatím viděli. Bylo to moderní a pro naši věkovou kategorii. Představení bylo vtipné.“

„Výkony všech herců byly úžasné. Líbilo se nám, jak bylo představení pojato, protože jsme mu rozuměli a bylo to něco z našeho života.“

„Bylo to akční, moderní i poučné. Doktor nám přišel podivný.“

„Protože nás to bavilo, přišlo nám to strašně krátké. Vzali bychom na to rodiče, aby nás pochopili.“

„Bylo to neočekávané. Zaujal nás kontrast mezi generacemi.“

„Líbily se nám všechny efekty (zrcadla, světlo, kouř), které tomu dodávaly atmosféru.“

„Viděl jsem tam sebe a své rodiče.“

„Zasmáli jsme se při scéně, kdy napodobovali moderní zpěváky. Určitě bychom ocenili toto vystoupení znovu.“

„Nejvíce se nám líbilo The Sims, vypadali opravdu reálně.“

 

Mgr. Ivana Vobořilová a Mgr. Petra Horčičková



Fotografie