Na konci druhého školního týdne měli žáci obou našich šestých tříd možnost strávit společně noc ve škole a následující dopoledne místo učení na čerstvém vzduchu utužovat vztahy v třídních kolektivech.

Celá akce vypukla vždy v 18 hodin, kdy se děti sešly se svými třídními učitelkami Mgr. Dagmar Šinerovou, Mgr. Petrou Horčičkovou a výchovnou poradkyní Ing. Márií Vostarkovou. Za pomoc a spolupráci děkujeme i pedagogické asistentce Zuzaně Hruškové. Ve třídách se upravilo místo pro spaní a potom se všichni rozdělili do barevných týmů, aby mohli vzájemně soutěžit, ale hlavně se při různých aktivitách učit vzájemné spolupráci a komunikaci ve skupině. Z večerních činností v tělocvičně se dětem nejvíce líbilo „Lidské pexeso“ nebo hra „Jestěrky“.

Ráno na děti čekala ve školní jídelně výborná snídaně. Po 8. hodině se skupina přesunula do Žízníkova na hřiště, kde jsme navázali na večerní program. Jednotlivé týmy řešily například, jak překročit močál nebo vytvořit společné živé sousoší. Některé úkoly měli žáci plnit bez mluvení, což patřilo mezi nejtěžší výzvy. Děti jsou zvyklé komunikovat převážně verbálně a v jiných způsobech komunikace je třeba se cvičit.

Všechny děti se výborně zapojovaly do skupinových aktivit, pomáhaly si a vzájemně se respektovaly. Zároveň se učily dodržovat stanovená pravidla. Doufáme, že společně strávené chvíle pomohly k začlenění nových žáků do kolektivu a vzájemnému poznání dětí a nových učitelek.

Mgr. Petra Horčičková