Příležitost nominovat jednoho z pedagogů školy na čestné ocenění „Českolipský pedagog roku“ je pro mě pravidelně možností přemýšlet o přínosu, talentu i charakteru mých kolegů a kolegyň. Volba jednoho z nich jako kandidáta na toto ocenění, je vždy volbou nesnadnou, protože za každým z mých kolegů vidím obrovské množství práce, úsilí a energie, kterou vydávají pro to, aby odhalili v našich žácích jejich potenciál a rozvinuli ho v co možná největší míře. Těžko mohu nominovat celou sborovnu, proto, po zralé úvaze, volím jako kandidátku na četné ocenění „Českolipský pedagog roku 2023“ Mgr. Andreu Meďášovou.

Andrea, které nikdo neřekne jinak než Anďo, vystudovala obor matematika a tělesná výchova na Technické univerzitě v Liberci. Její profesní životopis je poměrně stručný, což o mnohém svědčí. V roce 1996 se prvně postavila před tabuli na Základní škole Slovanka, kde vydržela úctyhodných 20 let, do roku 2016. Snad proto, že každá změna s sebou přináší nové výzvy a novou energii, domluvili jsme se s Anďou na spolupráci, která trvá dodnes. A chci věřit tomu, že potrvá minimálně stejnou dobu, jako strávila na předchozí škole.

Nominace kandidátů na zmíněné ocenění s sebou přináší také povinnost uvést důvody mého rozhodnutí. Věřím, že by se pod něj podepsali všichni, kteří Andreu znají, tedy nejen kolegové a kolegyně, ale především rodiče a žáci, kteří měli to štěstí a poznali její pedagogické i lidské kvality. Jako učitelka je pro mě osobností, jejíž autorita vyvěrá z její přirozenosti – je empatická, taktní, chápající, vtipná a spravedlivá. Je to málo? Naopak, je to ten nejdůležitější základ toho, aby dokázala vzbudit u svých žáků zájem, nadšení a snahu překonat překážky, které stojí v jejich učení. Nakonec – žáci nemusí milovat matematiku, ale musí milovat Anďu!

Lidské kvality a předpoklady jsou základem toho, aby se z člověka stal kvalitní učitel. Andrea na tomto základě staví své pedagogické dovednosti. Přiznejme si, že matematika je pro naše žáky jeden z nejtěžších předmětů. O to víc je zapotřebí, aby ji vyučoval pedagog, který chápe, že je ve třídě pro žáky, nikoli naopak. Andrea to ví, její hodiny jsou ukázkou metodické i didaktické nápaditosti, vyznačují se pestrou škálou aktivit, důvtipu i entuziasmu, s jakým vyučuje právě matematiku. Ke stejným závěrům došla při přímé hospitaci i Česká školní inspekce, která její hodinu označila jako „příklad dobré praxe“. Je tedy pro mě pedagogem, který umí matematiku nejen učit, ale především naučit. Kdyby to bylo jen trochu možné, nechal bych tyto řádky podepsat všemi žáky, kteří prošli jejíma rukama. Zároveň bych se vsadil, že by je podepsali naprosto všichni!

Pedagog není solitér, je důležité, aby měl svou přirozenou autoritu i u svých kolegů. Ani v tomto ohledu nebudu šetřit superlativy – Anďa je základním stavebním kamenem Partyzánské sborovny. Čím si to zasloužila? Svou povahou, svým přímým jednáním, tím, že dokáže respektovat názor druhých a sama projevit ten svůj. Rovněž tím,že neodmítne pomoci tomu, kdo to potřebuje a sama si o pomoc umí říci. Až bude Anďa číst řádky tohoto nominačního dopisu, jistě se začervená a rázně všechna pochvalná slova odmítne se slovy „…přeháníte, vždyť je to přeci normální…“. Chtěl bych jí ujistit, že není, že si jí vážím jako člověka, jako učitelky a jako mé kolegyně. A chtěl bych zároveň, aby má nominace na čestné ocenění „Českolipský učitel roku 2023“ byla prvním dárkem k jejím 50. narozeninám, které v závěru letošního roku oslaví.

Anďo, děkuji za celou Partyzánku nejen za vaši práci, ale za to, že jste pro nás všechny inspirací.    

Mgr. Karel Minařík,ředitel školy