Kurz kritického myšlení, určený především pedagogům, se na naší škole uskutečnil již podruhé. V minulém roce se, kromě nás – učitelů, podobného kurzu zúčastnili i studenti Pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci. Letos se účastníky stali samotní pedagogové naší školy (učitelé 1. stupně, učitelé 2. stupně, výchovná poradkyně, ale i asistentky pedagoga) a host z Kamenického Šenova, zástupkyně ředitele Mgr. Věra Kreuzová.

Cestou za poznáním netradičních metod a novými možnostmi nás opět provedla výborná lektorka Mgr. Hana Antonínová Hegerová z Podještědského gymnázia v Liberci. Tentokrát se kurz zaměřoval na rozvoj čtenářských strategií, základem byla samotná práce s textem. Rozvoj čtenářské gramotnosti za pomoci kritického myšlení nutně neznamená, že je zapotřebí jen jazykových textů (na příklad literární texty, slohové útvary apod.). Kritické myšlení lze uplatnit ve všech předmětech, a tak nebylo velkým překvapením, že jsme pracovali s hravým textem od Markéty Baňkové, která svými příběhy přibližuje dětem tajemství fyziky, matematiky i chemie. A jelikož za dveřmi byl 17. listopad, prostor dostalo i toto téma.  „Učíme se navzájem“ – to je název metody, kterou jsme si mohli v daný den osahat a vyzkoušet.

Ačkoli každý z nás už jistě myslel na prodloužený víkend, ocenili jsme možnost dalšího vzdělávání. Nyní nezbývá než některou z aktivit vyzkoušet.

Děkuji všem kolegům a kolegyním!

Mgr. Petra Slámová



Fotografie