V úterý 11.2.proběhlo na přeplněném sále restaurace U Košků v Liberci krajské kolo Přeboru škol družstev ve třech kategoriích: 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, střední školy a odborná učiliště. Celkově se zúčastnilo 35 školských týmů, tedy 140 hráčů! Českolipsko zastupovalo v různých kategoriích 10 družstev a cestovali jsme společně autobusem. První zastávka byla u naší školy, která vyslala do ohně hned čtyři „želízka“- po dvou na 1. i 2. stupeň.

     

Každá kategorie odehrála vlastní turnaj tempem 2x 10 minut + 5 sekund za tah. Výsledky se počítaly tzv. olympijským způsobem, takže záleželo skutečně na každé partii. O celkovém pořadí a stupních vítězů rozhodl často i pouhý „půlbod“ nebo dokonce až pomocná hodnocení. Nejmladší kategorie odehrála 9 kol, 2. stupeň ZŠ a střední školy hrály na 7 kol. Nejlepší tři družstva v každé kategorii získala medaile a diplomy, vysněné právo postoupit na MČR pouze zlatí a stříbrní.

     

V kategorii nejmenších (1. stupeň ZŠ) bojovalo 10 týmů a zde přesvědčivě zvítězila ZŠ Lesní Liberec. Na druhém místě skončila naše ZŠ Partyzánská A s 22 body. Sestava : Jakub Štejnar, Tomáš Sichrovský, Vojtěch Talman a Alžběta Kafková. Největší bodový zisk přinesla na 4. šachovnici Bětka Kafková (7 bodů z 9), dále Vojta Talman (6,5 bodu) a Tomáš Sichrovský 5,5 bodu. Jakub Štejnar, který měl na 1. šachovnici nejtěžší soupeře, přidal 3 body. Bronz brala ZŠ Gen. Svobody Nový Bor. Naše druhé družstvo Partyzánská B skončilo s 15 body sedmé. Kapitán Štěpán Pícha s nejsilnějšími hráči uhrál 4,5 bodu, Jakub Talman přidal 3 body, Filip Sichrovský 2,5 bodu a Martin Habenicht překvapil krásnými 5,5 body.

Nejvíce obsazená byla prostřední kategorie. Startovní pole (15 týmů) celkem suverénně ovládla ZŠ Náměstí Míru Nový Bor. Stříbrné medaile získali naši kluci ze ZŠ Partyzánská A( 21,5 bodu). Jakub Doubek uhrál 6 bodů, Michal Vorlíček 4 body, Andrew Lawson 5,5 bodu a Ondra Doubek vybojoval také 6 bodů. Bronzové kovy si odvezl tým ze ZŠ Chrastava (17,5 bodu). Škoda, že tyto medaile chrastavští „sebrali“ naší spřátelené ZŠ Jižní Česká Lípa a to jen o půl bodu! Naše druhá „velká“ čtveřice, Partyzánská B, se udatně rvala se silnějšími a vesměs věkově staršími soupeři a po zásluze brala pěkné 9.místo. Hráli a bodovali v sestavě: Kapitán Michal Kadleček - 2,5 bodu, Michal Mádlík -2 body, Jan Formánek - 3,5 bodu a dívčí posila z prvního stupně Aneta Kuchařová se podílela 2 body. B tým měl stejný bodový zisk (14 bodů) jako víceleté Gymnázium Turnov, ale horší pomocné hodnocení.

      

Výkonnostně nejsilnější hráči bojovali v kategorii středních škol. Mnoho z nich má zkušenosti z „dospěláckých“ prvoligových týmů a tři hráči přesáhli magických 2000 Elo bodů. V této kategorii byly nejtěsnější rozdíly na prvních třech místech. Zlato vybojovalo Gymnázium F. X. Šaldy( 22 bodů) Na 2. místě je Gymnázium a SPgŠ Liberec (21,5 bodu). Bronzové kovy jely s námi do České Lípy na „půdu“ Gymnázia s 20body.

Republikové finále je naplánováno na druhý dubnový týden do dalekého Vyškova (cca 350 km).

Moc gratulujeme oběma našim týmům, které si vybojovaly právo účasti a nezbývá než popřát hodně sil a chuti do dalších tréninků a nezbytné štěstí na jižní Moravě !