Zpět do pravěku

Dne 4. dubna probíhala v tělocvičně ZŠ Partyzánské v České Lípě přednáška „Exkurze do pravěku“, které se zúčastnili žáci 5. a 6. ročníků.

Dozvěděli jsme se zde nejen o předchůdcích člověka, ale také o zvířatech, zbraních a o překrásné jeskyni Lascaux, která se nachází ve Francii. Když nám paní vše dovyprávěla, mohli jsme si vyzkoušet, jak si naši předkové vyráběli boty z mamutí kůže a prohlédnout různé exponáty.

Nejvíce se nám líbilo vyprávění o historii a o objevení francouzské jeskyně s pravěkými malbami, kam se dostane pouze 5 lidí ročně.

Celý program byl velmi zajímavý a zábavný.

Aneta Jeníková (6.B)

Pravěká exkurze

V pondělí 4. dubna jsem se zúčastnila exkurze o pravěku v tělocvičně naší školy. Představení trvalo asi hodinu. Paní průvodkyně nám vyprávěla, jak se lidé vyvíjeli, jaká zvířata lovili, také jak se oblékali a obstarávali si potravu.

Aby byl program zajímavější, mohli jsme si prohlédnout modely pravěkých zvířat v životních velikostech. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavostí a zjistila jsem, že některé věci, které jsem pro toto období považovala za typické, vlastně nejsou pravdivé.

Líbilo se mi, že jsme si mohli vyzkoušet vyrobit botu z kůže a prohlédnout i vyfotit všechny exponáty.

Nejvíce mě zaujal příběh o jeskyni Lascaux, která je dnes pro veřejnost téměř nepřístupná. Přednáška byla moc pěkná, byl to skvělý i poučný zážitek.

Anna Jílková (6.B.)

Exkurze pravěkem

Dne 4. dubna v 11 hodin se v ZŠ Partyzánská konala přednáška o pravěku s exponáty v životní velikosti.

Paní průvodkyně začala vypravovat o evoluci lidstva, potom o umění, zvířatech, zbraních a nástrojích a také o pravěkých obydlích. Pozastavila se u mamuta, který měl jen čtyři stoličky a velké kly. Existovaly dva druhy, mamut dlouhosrstý a mamut bezsrstý. V době meziledové měřili mamuti až pět metrů, ale v době ledové sotva metry dva.

Hodně mě překvapilo, že na Věstonické venuši je otisk prstu asi desetiletého dítěte a že se v ní nachází bílé částečky, ale nikdo neví, co to je. Nemohou to podrobně prozkoumat, protože nemají žádný vzorek pro porovnání. Také mě zaujala jeskyně Lascaux, kterou objevili tři kluci a pes.

Byla to velice poučná přednáška, moc zajímavé povídání, ale i praktické ukázky. Velmi mě to bavilo.

Adéla Krajíčková (6.B)