V úterý 14.10. se osmá a deváté třídy vydaly do Mostu. Co jiného by mohlo být cílem exkurze v tomto městě, než těžba uhlí. Cestou jsme sledovali výrazné kopce Českého středohoří a z druhé strany rovinu Dolnooharské tabule s dominantou vrcholu s hradem Hazmburk.

Po příjezdu do Mostu jsme si prohlédli centrum tohoto nově vystavěného města i viditelné dominanty starého Mostu – hrad Hněvín a přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie. Pak už byl čas vyzvednout si naši průvodkyni z Vršanské uhelné a vydat se za těžbou. Vzali jsme to ale od konce, protože nejdříve jsme se podívali na to, co následuje po těžbě, tedy rekultivaci krajiny. Viděli jsme nádrž a sportovní areál Benedikt na místech bývalého dolu Benedikt, rozsáhlé závodiště koní (hipodrom) na ohromné výsypce odpadní zeminy a pak už jsme směřovali na povrchový důl. Z vyhlídkové terasy jsme si s výkladem paní průvodkyně prohlédli důl Vršany a viděli jeho provoz. Cestou zpět do Mostu jsme se podívali ještě do prostor starého Mostu s přesunutým kostelem a budovaným jezerem Most.

Na zpáteční cestě jsme ještě navštívili město Litoměřice, kde jsme si prohlédli historické centrum, domy na náměstí, prošli se parkánem a pak už jsme zamířili zpět domů.

Více fotografií naleznete ve fotogalerii.