Ve středu 14. 10. 2015 se uskutečnilo na ZŠ Partyzánská historicky první Setkání učitelů občanské výchovy (výchovy k občanství) a společenských věd.  Partyzánka hostila celkem 19 pedagogů ze základních i středních škol, a to nejen z Českolipska, ale dokonce z kraje ústeckého (Litvínova, Chomutova nebo Kadaně)!

Konference začala ve 13:00 představením Asociace učitelů OV a ZSV. Petra Slámová, členka výboru, představila webový portál Občankáři.cz, kde naleznete edukační materiály, nabídky seminářů, workshopů, konferencí nebo novinky a informace v rámci samotné Asociace (například jak se stát členem, co členství obnáší, výhody členství v Asociaci). Nejbližší akcí Občankářů je jejich podzimní škola zaměřená na ukrajinskou krizi (podrobnosti naleznete právě na stránkách www.obcankari.cz). Poté byla pedagogům představena Česká středoškolská unie. Lenka Štěpánová, studentka a gymnazistka z Prahy, účastníkům představila organizaci ČSU, jejich cíle, činnost a především nově vydanou brožuru Vzorová samospráva, která se věnuje tématu studentských parlamentů na středních školách, včetně návodu „Jak na to“ (vize a možnosti činností studentských samospráv, informace ohledně členství, založení parlamentu na škole krok za krokem). Nezisková organizace Nesehnutí  nabízí řadu workshopů pro 1., 2. stupeň. Nezapomíná však ani na středoškoláky. Jakým konkrétním tématům se organizace věnuje, jsme se dozvěděli od Kristýny Pešákové, lektorky z Nesehnutí. Řada pedagogů měla o témata genderu, rovných příležitostí, předsudků nebo problematiky nákupním center velký zájem. Poté následovalo téma žákovských samospráv na základních školách, které představily Mgr. Marcela Kopřivová a Mgr. Jaroslava Neumannová ze ZŠ Zákupy. Dokonce s sebou přivezli samotné parlamenťáky, kteří nám o efektivním fungování parlamentu na jejich škole řekli snad úplně vše. Posledním blokem bylo představení nově vzniklé metodiky o uprchlictví od Asociace OV a ZSV. Vybranými aktivitami pedagogy prováděla autorka metodik Mgr. Petra Slámová. Zmiňme ještě dva zajímavé hosty, kteří se na Setkání občankářů objevili. Jedním z nich byl předseda Asociace učitelů OV a ZSV PhDr. Michal Řezáč, druhým hostem byl proděkan Technické univerzity v Liberci PaedDr. Michal Podzimek, PhD., Th.D., který se na fakultě spravuje výuku didaktiky předmětu OV a SV.

Věříme, že jsme pro všechny hosty byli dobrými hostiteli a že Partyzánka tímto setkáním položila základy tradici, která přispěje k dalšímu zkvalitňování výuky nejen na naší škole. Již nyní totiž plánujeme jarní setkání, které se bude rovněž zabývat těmi nejaktuálnějšími problémy současného společenskovědního vzdělávání!

Podrobně o našem setkání informuje na své titulní straně páteční vydání (16.10.) Českolipského deníku.