Osmáci a žáci 7.B se vydali v úterý 18. října za poznáním středověkých památek v Kutné Hoře a jejím okolí.

Bohatý program jsme zahájili v malé obci Jakub, kde stojí skutečný skvost – románský kostel z 12. století. Autobusem jsme se potom rychle přesunuli do světoznámé Kostnice v Sedlci. Když jsme vstupovali do místnosti plné dekorativně uspořádaných ostatků 40 000 lidí žijících v 15. století, rozhodně nám přeběhl mráz po zádech. Následoval poslední přejezd už do centra samotné Kutné Hory a návštěva Vlašského dvora – středověké mincovny. Slyšeli jsme, kde, jakými výrobními postupy i v jaké kvalitě se zde razily stříbrné mince i kolik například vydělávali mistři pregéři.

Jak a kde se samotné stříbro dolovalo, jsme si mohli udělat představu při prohlídce Hrádku – muzea stříbra při proplétání se úzkými důlními štolami. Pocity horníků byly umocněny i výbavou, která nám v podzemí nesměla chybět. Oblékli jsme bílé perkytle (pláště) a přilby se svítilnami. Zažili jsme i nefalšovanou důlní tmu, kterou nerozkoukáte. Rádi jsme se pak vrátili na povrch do 21. století. Exkurzi jsme zakončili procházkou po městě, nevynechali jsme další místní známé památky: chrám svaté Barbory, kamennou kašnu i gotický Kamenný dům.

Po celodenním putování za středověkou slávou stříbra jsme se nabiti zážitky i poznatky vraceli spokojeně domů. Třeba opět někdy v Kutné Hoře „zdař bůh“.

Mgr. Petra Horčičková