Vážení rodiče, milí žáci,

u příležitosti "Dne učitelů", kterým si připomínáme výročí narození filosofa, teologa a především pedagoga, Jana Ámose Komenského, oceňuje město Česká Lípa významné osobnosti z řad našich kolegů a kolegyň. Vedení Partyzánky nominovala na toto ocenění paní učitelku Mgr. Pavlu Szabovou. Paní učitelce touto cestou srdečně gratulujeme a přejeme mnoho spokojených žáčků a úspěchů v soukromém i profesním životě! 

Nominační dopis ředitele školy, Mgr.Karla Minaříka 

Ocenění „Českolipský pedagog roku“ je titulem, kterým pravidelně zřizovatel českolipských škol, Město Česká Lípa, vyjadřuje respekt a úctu k nelehké a záslužné práci našich kolegů a kolegyň z řad pedagogů. Při vědomí významu tohoto ocenění chci využít možnosti nominovat na letošní udílení titulu „Českolipský pedagog roku 2016“ naší kolegyni Mgr. Pavlu Szabovou. Dovolte mi rovněž, abych touto cestou kolegyni představil a seznámil Vás s argumenty, které mne ke zmíněné nominaci vedly.

Mgr. Pavla Szabová spojila svůj profesní život učitelky na I.stupni výhradně s českolipskými školami. Po úspěšném absolvování vysoké školy (1994) krátce působila na ZŠ Sever (1995-1997), záhy však nastoupila na Základní školu Partyzánská, která se stala jejím osudem. Vyjma období, ve kterém plnila své mateřské povinnosti, na ní působí dodnes. Tak dlouhá profesní věrnost jedné škole je jistě pozoruhodným a částečně snad již netradičním jevem, není však tím nejzásadnějším motivem, jenž mě motivuje k předložení  nominace na výše zmíněné ocenění. Jsou to především lidské a profesní kvality naší kolegyně, pro které se stala neodmyslitelným pilířem pedagogické sboru na ZŠ Partyzánská.

Pavla Szabová je učitelkou, která naplňuje ty nejzásadnější předpoklady učitelské práce. Svým přístupem, aktivitou a touhou po neustálém zdokonalování sebe samé i procesu vyučování si každodenně získává respekt svých žáků a kolegů. Do každé vyučovací hodiny vkládá nejen profesní kompetence, které jsou na vysoké úrovni, ale především nezměrnou empatii k individualitě svých žáků. Její pedagogické schopnosti a takt pomáhají rozvíjet dětskou osobnost ve všech myslitelných aspektech. Přitom však činí zcela přirozeně s neustálým respektem k zvláštnostem dětské osobnosti. Její vyučování zcela odpovídá nejen současným požadavkům na moderní pedagogiku, ale je zcela jasným důkazem, že škola je tu pro děti, nikoli děti pro školu. V tom je inspirací nejen mně, ale také svým kolegům. Se stejnou aktivitou se věnuje rovněž nápravám specifických poruch učení nebo aktivitám překračující rámec přímé pedagogické činnosti.

Svou nominaci kolegyně Pavly Szabové opírám o skutečnost, která dokazuje, že základním stavebním kamenem pedagogiky 21.století zůstává osobnost pedagoga, jeho přístup a neustálá snaha o rozvoj potenciálu našich dětí. Zároveň chci svou nominací poděkovat paní učitelce za její práci, která je pro mě samotného nevyčerpatelným zdrojem inspirace a která výraznou měrou přispívá ke kvalitě vzdělávacího procesu, jenž je prioritním cílem Základní školy Partyzánská.