28. březen není jen dnem výročí narození Jana Ámose Komenského, ale je také dnem vyhlašování čestného ocenění "Českolipský pedagog." Vedení školy letos na toto ocenění nominovalo v kategorii Inovativní přístup ke vzdělávání a výchově dětí naší kolegyni, Mgr. Petru Slámovou. Paní učitelce tímto celá Partyzánka děkuje za její práci, energii a úsilí, se kterým se podílí na zvýšení kvality vzdělávání našich žáků. 

Nominační dopis ředitele školy, Mgr. Karla Minaříka:

Čestný titul „Českolipský pedagog roku 2018“ udělovaný vedením města Česká Lípa je příležitostí k ocenění zodpovědné a nelehké práce našich kolegů a kolegyň. Je mi ctí využít této příležitosti a představit Vám naší kolegyni, Mgr. Petru Slámovou, kterou touto cestou nominujeme na udělení výše uvedeného ocenění v kategorii „Inovativní přístup ke vzdělávání a výchově dětí.“ 
Mgr. Petra Slámová vystudovala učitelství pro II.stupeň v aprobaci český jazyk a občanská nauka. A právě oblast občanského vzdělávání je prostorem, ve kterém našla příležitost ke svému vlastní osobní i profesní realizaci. Vědomí toho, že naše společnost prochází neustálou proměnou jí zavazuje k tomu, aby nestále hledala nové směry, možnosti a příležitosti ke své pedagogické práci. Jejím cílem je tak připravit naše žáky nejen v oblasti znalostí a dovedností, ale vzdělávat je, v duchu demokratických tradic, jako zodpovědné občany, kteří svým jednáním a konáním ovlivňují život naší společnosti.

Petra Slámová zahájila svou pedagogickou kariéru v roce 2005 na ZŠ a MŠ v Zákupech, od roku 2015 začala externě spolupracovat se ZŠ Partyzánská, kam nastoupila jako kmenová učitelka na začátku šk. roku 2016/2017. Důvodem, proč posílila pedagogický sbor naší školy, byl především její pohled a vykonaná práce v oblasti rozvoje občanského vzdělávání. Je pedagožkou, kterou charakterizuje nezměrná pracovitost a oddanost svému poslání. V roce 2014 stála u zrodu celostátní Asociace učitelů občanské výchovy a společenských věd (Občankáři.cz), kde je doposud členkou výboru a krajskou koordinátorkou. Od roku 2016 je jedním z vybraných pedagogů, kteří pracují na pilotním ověřování pozice Koordinátora občanského vzdělávání a spolupracuje na přípravách kurikulárních změn ve výuce občanské výchovy. Je autorkou řady metodických a didaktických materiálů, které jsou dnes využívány pedagogy po celé České republice. Její práce se stala natolik inspirativní, že spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci a Masarykovou univerzitou v Brně v oblasti přípravy budoucích pedagogů. Na ZŠ Partyzánská pravidelně organizuje regionální setkání učitelů občanské výchovy a společenských věd, jejímž cílem je vzájemné sdílení zkušeností a hledání nových podnětů ve výuce.
Výše zmíněné profesní úspěchy Petry Slámové jsou jen střípkem všeho, co charakterizuje její pedagogickou práci. Cenným faktem je, že neustále hledá nové metody a postupy, které zavádí do procesu výchovy a vzdělávání. Být zodpovědným občanem respektujícím společnost, aktivně se zapojovat do života kolem sebe, znát svá práva i své povinnosti – to jsou pilíře její pedagogické práce. Dosahuje v nich pozoruhodných výsledků, o čemž svědčí i skutečnost, že se naše škola stala místem, kde hledají inspiraci i kolegové ze zahraničí. Nezpochybnitelným výsledkem její práce je také činnost žákovského parlamentu, který se stal pevnou a neodmyslitelnou součástí naší školy.
Mgr. Petra Slámová je učitelkou, která se v prvé řadě neustále učí sama pro to, aby mohla učit naše děti. Její práce, byť se to zdá jako tisíckrát opakované klišé, je skutečným posláním, protože ovlivňuje generace našich dětí, jež posléze budou utvářet naši společnost.
Je mi ctí jménem Základní školy Partyzánská nominovat na udělení čestného titulu „Českolipský pedagog roku 2018“ naší kolegyni Mgr. Petru Slámovou. Vnímám tuto nominaci jako naše poděkování za její dosavadní práci, která zcela naplňuje vizi školy, vnímám ji zároveň jako možnost vyjádřit naší podporu v jejím dalším snažení.