Vážení rodiče, milí žáci,

v pátek 24.3.2017 se konalo slavnostní setkání nominovaných pedagogických pracovníků na ocenění ŮČeskolipský pedagog roku 2017." Vedení Základní školy Partyzánská na toto ocenění nominovalo naší kolegyni, paní Věru Cengerovou.

"Udělení ocenění „Českolipský pedagog roku“ je příležitostí, kterou město Česká Lípa veřejně vyjadřuje své poděkování, svůj respekt a svou úctu k nelehké a náročné práci našich učitelů. Předložení nominace na udělení tohoto ocenění je rovněž příležitostí pro nás, ředitele českolipských škol, abychom se k tomuto poděkování připojili. Je mi proto ctí nominovat na letošní ocenění naší kolegyni, paní Věru Cengerovou. Dovolte mi rovněž, abych touto cestou kolegyni představil a seznámil Vás s argumenty, které mne ke zmíněné nominaci vedly.

Věra Cengerová spojila (a stále spojuje) svůj profesní život nejen s českolipskými školami, ale především s lokalitou Svárov. Své pedagogickou dráhu začala v roce 1983 v MŠ Svárovská jako učitelka předškolní pedagogiky. Po téměř desetiletém působení, během kterého připravila na začátek školní docházky několik generací dětí, mezi kterými nechyběly ani některé z jejich současných kolegyní, přestoupila do prostředí ZŠ Jakuba Arbesa (1992 – 2001) a začala pracovat jako vychovatelka školní družiny. Tato profese se ukázala osudovou volbou, zejména v okamžiku, kdy v roce 2001 přestoupila na Základní školu Partyzánská, kde působí do současnosti, navíc od roku 2003 jako vedoucí vychovatelka školní družiny.     S Věrou Cengerovou spolupracuji jako kolega téměř pět let. Za tu dobu jsem v ní poznal člověka, který je zcela oddán své práci. Vnímá ji jako službu dětem a věnuje ji všechen svůj čas. Nejen ten, který je vymezen pracovní dobou a přímou pracovní povinností, ale i ten, který výrazně tento rámec překračuje. Není mnoho takových, kteří by ochotně, samozřejmě a nezištně věnovaly svůj volný čas nesčetnému množství výletů, exkurzí a akcí pro děti v době víkendů či prázdnin. A troufám si tvrdit, že kdybych mohl promluvit se všemi dětmi, se kterými paní Věra Cengerová během své dosavadní kariéry pracovala, že většina z nich bude s láskou vzpomínat na její Prázdninové družiny, které byly a jsou neodmyslitelnou součástí života naší školy. Bez jakékoli nadsázky si troufám rovněž tvrdit, že práce Věry Cengerové ukazuje důležitost a smysl volnočasového vzdělávání dětí, tedy oblasti, která bývá mnohdy nedoceněna. Vnímejme skutečnost, že pracuje s dětmi, které jsou na samotném začátku svého vzdělávání. Ona je svou prací a svým přístupem učí hodnotám, které jsou důležité pro soužití ve společnosti.

Jako ředitel Základní školy Partyzánská si rovněž plně uvědomuji, jakým přínosem jsou její akce pro rodiče a veřejnost. Posiluje tím nejen pozitivní klima školy, ale zároveň samotný vztah rodičů a dětí. V době, kdy všichni vnímáme jakousi „časovou tíseň“ našich životů, nám Věra Cengerová svou prací ukazuje, jak podstatné je věnovat se našim dětem. Pro letošní nominaci Věry Cengerová na ocenění „Českolipský pedagog roku 2017“ jsem se nerozhodl na základě jednoho výjimečného skutku, ani na základě jejího dlouhodobého působení na naší škole, rozhodl jsem se proto, že je (nejen) pro mě synonymem všeho, co si lze představit pod pojmy oddanost a láska k pedagogické práci. Její nadšení, zaujetí a neutuchající energie, s jakou se věnuje oblasti volnočasového vzdělávání dětí, nezná hranic a je obdivuhodná. Budiž tedy naše nominace vyjádřením díků za vše, co našim žákům paní Věra Cengerová svou každodenní prací přináší."

Mgr. Karel Minařík, ředitel školy