Vážení rodiče, milí žáci,

začátek nového školního roku se kvapem blíží. Zatímco vy si jistě užíváte poslední prázdninové chvíle a nabíráte sílu, kterou budete potřebovat na plnění všech úkolů a povinností, které nás čekají, my finišujeme s přípravami všeho, co je potřebné k pohodovému a bezproblémovému vstupu do školy. Jednou z takových povinností je příprava rozvrhů vyučovacích hodin (aktuální rozvrh zde). V nich najdou v letošním školním roce žáci 2. stupně jednu velkou novinku - jejich pondělní vyučování začne až od 2. vyučovací hodiny! Věnujte prosím pozornost následujícím informacím.

Proč až od 2. vyučovací hodiny?

Vedení školy se dlouhodobě zabývalo možnostmi nalézt ve vyučování prostor pro aktivity, které považujeme za klíčové a přínosné pro naše žáky. Vzhledem k mnohdy komplikovanému rozvrhu, odpoledním aktivitám našich žáků a pracovním povinnostem učitelů se ukázala jako nejvhodnější varianta posunout začátek pondělního vyučování. Neznamená to však, že žáci nebudou mít 1. vyučovací hodinu žádné povinnosti! 

Co se bude dít 1. vyučovací hodinu?
  •  Třídnické hodiny

Třídnické hodiny jsou určeny k intenzivní práci třídních učitelů s kolektivem žáků. Jejich smyslem je posilovat vzájemné vztahy a vazby, zlepšovat klima ve třídě, individuálně pracovat s aktuálními tématy ve třídě apod. Právě prostor pro práci s třídním kolektivem považujeme za klíčový k tomu, aby se děti ve škole cítili bezpečně a mohli tak svou pozornost soustředit na svůj pracovní výkon. 

  • Realizace klubů a aktivit pro žáky

 Dlouhodobě hledáme (na četná přání dětí i rodičů) prostor pro realizaci aktivit posilující výkon dětí ve vyučování, případně aktivit podporujících školní výkon žáků. Od září připravujeme spuštění komplexního programu aktivit vyhovujících tomuto požadavku. V rámci první vyučovací hodiny tak budou probíhat doučovací kluby, přípravy na přijímací zkoušky, dyslektické nápravy, čtenářské kluby, kluby zábavné logiky apod. Seznam a harmonogram těchto aktivit bude upřesněn během měsíce září.

  • Činnost žákovského parlamentu

Právo na zapojení žáků do činnosti žákovského parlamentu je žákům garantováno Školským zákonem a Školním řádem. Již v loňském školním roce jsem aktivně přistoupili k zcela novému pojetí činnosti ŽP, i z důvodu zapojení školy do projektu "Rozvoj občanského vzdělávání na školách", do kterého jsme byli pilotně vybráni. 

  • Konzultační hodiny

Vzhledem k přítomnosti pedagogů ve škole je určený čas vhodný k možným konzultacím s učiteli 2.stupně. Zároveň bude všem žákům k dispozici sociální pedagožka, která bude mít nově na starosti výchovné a kariérové poradenství. 

Je důležité upozornit, že uvedené aktivity jsou pro žáky povinné, případnou absenci budou rodiče omlouvat běžným způsobem tak, jak jsou zvyklí v rámci "klasického" vyučování.

Budou moci žáci II.stupně být ve škole, i když se nebudou účastnit žádné aktivity? 

Samozřejmě! Škola bude přístupna všem žákům 2.stupně od 7:40 hod., nehrozí tak, že by museli na vyučování čekat venku. Pro tyto příležitosti bude všem k dispozici učebna výpočetní techniky, aby se všichni mohli věnovat přípravě na výuku, samostudiu, plnění referátů či dalších studijních povinností. Rovněž tak bude určena učebna, kde mohou žáci trávit čas před výuku, samozřejmě s pedagogickým dohledem. Nově jsme rovněž připravili volně dostupné knihovny, které mají sloužit k přípravě na výuku apod. 

V případě, že se žák nebude účastnit žádné z výše uvedených aktivit, či v konkrétní den nebude žádná aktivita naplánována (třídnická hodina, schůzka ŽP, doučování apod.), může do školy přijít až na 2.vyučovací hodinu.

Je změna trvalá?

Rozvrhová změna je v této fázi v jakémsi režimu pilotního ověřování, s velkým zájmem budeme sledovat její přínos a smysl. Rovněž tak netrpělivě budeme očekávat reakce, připomínky a podněty rodičů, které nám pomohou vyhodnotit tuto změnu. Předpokládáme však, že změna platí minimálně pro školní rok 2017/2018. 

Mám další dotazy, kdo mi odpoví? 

Máte-li jakékoli dotazy, neváhejte a spojte se se mnou! Využijte všechny dostupné komunikační kanály - Komens, email, telefon či mě přímo navštivte ve škole! První ideální příležitostí jsou již první třídní schůzky, které se uskuteční v úterý 5.9.2017, v rámci kterých jsem Vám k dispozici již od 14:30 hod.Těším se na vaše reakce a podněty, protože jsou pro mě cennou inspirací k tomu, aby naše škola byla skutečně Vaší školou! 

Přeji pohodový zbytek prázdnin!

Mgr. Karel Minařík