Novoborská šachová corrida 2013

18. až 25. září - Restaurace Ajeto Nový Bor

Město Nový Bor a zejména jeho úspěšný šachový klub (několikanásobný mistr republiky) se již tradičně ujímají pořádání velkolepých utkání s názvem Novoborská šachová corrida.

V letošním roce přijal pozvání Veselin Topalov - bulharský šachový velmistr, v současnosti 7. nejlepší hráč světa. Tuto šachovou hvězdu na 6 zápasů vyzývá Viktor Láznička, aktuálně druhý hráč českého šachového žebříčku.

Současně spolu bojuje druhá dvojice - Mezinárodní velmistr Oleg Romanišin z ukrajinského Lvova a Tadeáš Kriebel, náš druhý nejlepší junior.

Slavnostní zahájení této akce proběhlo ve středu večer v novoborském divadle..

V rámci zahájení se v divadle uskutečnila i tzv. simultánka (šachová exhibice, kdy jeden silný hráč hraje současně s více slabšími hráči) s vybranými mladými šachisty Novoborské šachové akademie.

Mezi vyvolené se z naší školy dostali Ondra Doubekk (6.A) a Jakub Doubek (8.B) Ondra bojoval s velmistrem Pavlem Šimáček a Jakub si vychutnal hru s Robertem Cvekem.

V průběhu Corridy dorazí i Topalovův dlouholetý manažer a prezident ECU Silvio Danailov. Přijíždí mimo jiné propagovat evropský projekt Šachy do škol. V rámci svého programu, společně s předsedou ŠSČR Viktorem Novotným, navštíví českého ministra školství.