V pořadí již 4. regionální setkání občankářů, které pořádá Asociace učitelů OV a ZSV, se uskutečnilo v úterý 14. března 2017 od 14:00 na Základní škole Partyzánská.

Přestože téma, kterým bylo „Občanské vzdělávání v několika jeho podobách“, bylo určeno prioritně pro střední školy, měly na setkání převahu školy základní. Zajímavosti, novinky a novou inspiraci přijeli načerpat pedagogové z 11 škol z Libereckého kraje (zastoupení měla i Technická univerzita v Liberci). Kromě pozvání na letní konferenci, která se uskuteční v Ostravě a ponese se v duchu ekonomickém, a představení druhého dílu publikace Slavné dny (vznikla ve spolupráci s Občankáři.cz a Moderními dějinami), měli pedagogové v prvé řadě možnost seznámit se s projektem „Škola aktivního občana“, jež vznikal ve spolupráci s Asociací učitelů OV a ZSV. Představit jej přijel plzeňský právník, školitel a aktivista (aktivně se účastnil odporu proti výstavbě OD CORSO v centru Plzně v letech 2011-2014) Mgr. Petr Pelcl. Vzdělávací program je určen pro ZŠ i SŠ a jeho cílem je posílení občanských kompetencí žáků. Jednotlivé aktivity vedou žáka k identifikaci, analýze i návrhům řešení vybraného problému, seznamují ho s organizací a činností veřejné správy i samosprávy. Samotný projekt a metodika je k nahlédnutí na webovém portále www.skola-aktivniho-obcana.cz.

Druhý blok se zaměřil na Skryté kurikulum. V rámci tohoto tématu byly pedagogům představeny výsledky šetření, které zpracoval Mgr. Marek Fajfr (učitel pražského gymnázia, vyučující filozofie, etiky a filozofie výchovy na UK v Praze a zakladatel Základní školy Otevřeno v Benátkách nad Jizerou). Seznámili jsme se s aktivitami a zamýšleli se nad Metaforami školy, Možnými změnami (pokud bychom byli ministry školství) a odpovídali si na otázku: K čemu je škola (čemu nás učí)? Odpovědi studentů byly mnohdy překvapivé. Je možné jich však využít k další diskuzi o společných změnách ve školství, které by současné škole i výuce napomohly.

Pozvání přijali i dva zástupci spolku s názvem Mladí občané, Václav Kříž a Vojtěch Svoboda. Představena nám byla vize i samotná činnost Mladých občanů, kteří vznikli v reakci na současné politické trendy. Jejich ambicí je přispívání k podpoře aktivního občanství, tj. zapojení mladých lidí do veřejného života i samotné politiky na všech jejích úrovních. Za sebou již mají realizaci několika projektů, např. Municipalita, Region, Republika, Média. Nebojí se simulovaného zasedání zastupitelstva, pořádají letní školy, workshopy, debaty.

Posledním hostem byl Mgr. Antonín Ferdan, původně pedagog, nyní se věnuje vzdělávání NNO, která si klade za cíl vzdělávat mládež ve věku 15-26 let. Novinkou, kterou přijel Občankářům představit, byla metoda Živé knihovny, realizována každoročně Vědeckou knihovnou v Liberci (i v dalších knihovnách ČR). Netradiční metoda staví žáky do konfrontace a dialogu s „knihami“ (lidmi, jež mají za sebou zvládnutí či nezvládnutí nejrůznějších problémů nebo výzev – prostituce, závislost, sexuální orientace, náboženské vyznání apod.) Ačkoli byl tento bod programu posledním, dokázal zaujmout a ohromit účastníky setkání. Je tedy dobře, že všichni vydrželi až do konce J

I když se nám nepodařilo dodržet harmonogram programu (a končilo se až v 18:00), odcházeli Občankáři s úsměvem, spoustou materiálů v deskách, inspirací, a věříme, že i s dobrým pocitem. Děkujeme. Děkujeme všem, kteří opět přišli, děkujeme za zázemí, které nám poskytl ředitel školy Mgr. Karel Minařík. Těšíme se na další v setkání, které se uskuteční tradičně na podzim!

Za Občankáře
Mgr. Petra Slámová