Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnická akce v ČR, kterou organizačně zajišťuje Charita ČR, v České Lípě pak Farní charita Česká Lípa. Koná se již po sedmnácté vždy prvních čtrnácti dnech v roce po celém území České republiky. Koledníci v kostýmech tří králů s plnoletým vedoucím skupinky chodí především od domu k domu a za zpěvu tříkrálové koledy přináší lidem radostnou zvěst vánočních svátků a obdarovávají je drobnou pozorností. Současně do úředně zapečetěných kasiček opatřených charitním logem vybírají dobrovolný finanční příspěvek na sociální služby, které pomáhají lidem v nouzi. Každá Charita koleduje na projekty, které jsou v místě jejich působení. V České Lípě koledují dobrovolníci posledních pět let pro projekt Farní charity Česká Lípa s názvem Sociální automobil.

Koleduje se na provoz projektu Sociální automobil

Projekt Sociální automobil každý den vozí dvěma bílými tranzitními vozidly zdravotně hendikepované děti do školy a ze školy. Má pravidelné časy svozu a jedná se tedy o jakýsi školní autobus pro hendikepované děti, který je financován především z příspěvků dárců a sponzorů. Díky tomu pomáhá projekt Sociální automobil ulehčit práci rodičům se zdravotně hendikepovanými dětmi. Zároveň hendikepovaným dětem umožňuje, aby se i ony samy cítily alespoň na chvíli samostatné.

Zapojení žáků ZŠ Partyzánská do Tříkrálové sbírky 2017

S nápadem podpořit sbírku přišli zástupci žákovského parlamentu, kteří zároveň budou sbírku realizovat v pátek 6.1.2017 během dopoledního vyučování. Dohled nad sbírku bude mít po celou dobu zaměstnanec Farní charity, který bude naše koledníky doprovázet.  Tři králové postupně navštíví jednotlivé třídy, kde mohou žáci od 1. do 9.ročníku podpořit sbírku svým finančním darem. Je zcela zřejmé, že pomoc je dobrovolná, je to možnost, nikoli povinnost! Děkujeme. Děkujeme za to, že do toho jdete s námi. Přestože příspěvky jsou dobrovolné, nikoli povinné, věříme, že vaše srdce vám napoví, která cesta je ta správná.