Naše škola se těší na budoucí prvňáčky. Aby je seznámila se školním prostředím a navnadila na začátek školní docházky, uspřádala putování předškoláků za pohádkou. Po tři odpoledne (v listopadu, prosinci a lednu) ruku v ruce se svými rodiči procházely děti pohádkovými třídami a plnily zde nejrůznější pohádkové úkoly. A že to úkoly nebyly lehké!

První listopadové odpoledne se neslo v duchu pohádky O perníkové chaloupce. Děti počítaly a zdobily perníčky, sestavovaly střechu perníkové chaloupky, poznávaly zvuky, které Jeníček s Mařenkou na cestě k chaloupce slyšeli či zachraňovaly les od zlého čaroděje Barvykaze, který vymazal všechny barvy. Odměnou za splněné úkoly byl malým návštěvníkům perníček z rukou samotného pana krále.

     

Ve druhém odpoledni se předškoláci vydali za Sněhurkou. I tentokrát museli čelit nelehkým úkolům. Nejprve rozmotali popletenou pohádku a správně ji převyprávěli. Následovalo počítání trpaslíků a jejich lopatiček a poznávání barevných čepiček každého z nich. Za vynaložené úsilí si tentokrát malí nadšenci odnesli jablíčko od Sněhurky a od trpaslíka kouzelný peníz.

Posledním pohádkovým odpolednem předškoláky a jejich rodiče provázely pohádkové kočičky. Děti se nejprve zúčastnily sjezdu koček z Kotěhůrek, kde poznávaly barvy koček a jejich pořadí. Na interaktivní tabuli pak rozlišovaly domácí zvířata a zvířata žijící v lese. Seznámily se také s kocourkem, kterému bez ostychu vymýšlely nejrůznější jména. S ním se pak pustily do malování klubíček. A aby toho nebylo málo, povyprávěly si o kočičkách i v jazyce anglickém.

  

Byla to plodná odpoledne. A že vynaložené úsilí nebylo marné, se dalo vyčíst z radostného výrazu šikovných předškoláků, kteří si hrdě odnášeli první diplom své budoucí základní školy.

 

Pavla Szabová