V úterý 21. ledna 2014 nadešel pro parlamenťáky ze ZŠ Partyzánská den „D“, tedy výlet do matičky Prahy, který měl naši mysl obohatit nejenom o nové vědomosti, ale taktéž posílit soudržnost celého žákovského parlamentu. Z nepřeberného množství zajímavostí a pamětihodností jsme navštívili především památky nalézající se v malebné části staré Prahy. Náš výlet započal u Pražského hradu, ke kterému naše kroky doprovázela unikátní melodie loretánské zvonkohry. Nedílnou součástí byla i prohlídka svatovítské katedrály, jenž je dominantní gotickou stavbou nalézající se v těsné blízkosti Pražského hradu. Naše exkurze dále pokračovala do Nerudovy ulice, kde jsme si prohlédli hostinec U Dvou slunců pojmenovaný podle domovních znamení, tedy dvou slunců v kartuši. K této historické památce se neodmyslitelně váže jméno českého prozaika, básníka a novináře Jana Nerudy, který zde prožil většinu svého života. Nyní nás už čekal zlatý hřeb našeho výletu, a to návštěva Parlamentu ČR. Po důkladné osobní kontrole jsme byli uvedeni na balkon poslanecké sněmovny, ze kterého jsme se stali tichými svědky 1. zasedání v tomto roce. Oči dětí těkaly z jednoho poslance na druhého a se zájmem naslouchaly, co se právě v danou chvíli projednává.

   

Po tomto velice zajímavém zážitku jsme vyrazili do Muzea Karla Zemana, které představuje celoživotní dílo světově uznávaného tvůrce české kinematografie. Zde se žáci vznesli na létajícím stroji, prošli se po měsíci barona Prášila, ovládli ponorku z Vynálezu zkázy, či si poslechli jednotlivé filmové scény.

         

Další zastávka byla v Karmelitánské ulici, a to v kostele Panny Marie Vítězné, jenž má zcela mimořádný význam, neboť je v něm uchována uctívaná a velice proslulá soška Pražského Jezulátka. I my jsme si zde v tichosti vyslovili svá tajná přání, doufaje, že se nám brzy vyplní. Pak už procházka pokračovala směrem ke Kampě a do Maltézské zahrady, kde se nachází památeční zeď Johna Lennona. Na této památce světoznámého britského hudebníka nalezneme jeho podobiznu včetně velkého množství básní a přání. Dále se naše kroky ubíraly přes Karlův most, jenž nahradil původní Juditin, a v současné době je nejstarším mostem vedoucím přes řeku Vltavu. Odtud jsme plynule došli na Staroměstské náměstí, kde se nachází světoznámý Pražský orloj, jehož součástí jsou středověké astronomické hodiny. Náš výlet se pomalu blížil ke svému konci završenému na Václavském náměstí, kde jsme si prohlédli budovu Národního muzea a Myslbekovu jezdeckou sochu sv. Václava. I přes nepřízeň počasí jsme si výlet náležitě užili, obohatili se o další znalosti a zkušenosti a načerpali nové síly na další úkoly, které nás, žákovský parlament, v novém kalendářním roce čekají.