V pátek 6. května přijelo do České Lípy Divadelní centrum ze Zlína, aby se v Jiráskově divadle představilo se dvěma inscenacemi převážně v anglickém jazyce.

Pro 4. a 5. ročníky předvedli herci pohádkový příběh „John and Mary“, který děti dobře znají prostřednictvím české verze pohádky „Perníková chaloupka“. Do děje byly vsazeny aktuální a svěže působící scénky ze života dvou sourozenců.

Žáci druhého stupně následně zhlédli představení „Peter Black“, které přibližuje život člověka žijícího v současnosti na ulici, jenž se živí prodejem časopisů. Nevzdává se a hledá si práci. Prochází sérií profesí, kde si prověřuje své schopnosti. Nakonec neschází ani happyend, když najde práci ve svém oboru informatiky a zároveň životní lásku.

Veškeré dialogy na jevišti probíhaly v anglickém jazyce, jen hlas z reproduktoru občas česky příběh okomentoval a shrnul, aby se tak v ději děti neztratily. Všichni si měli možnost atraktivní formou zdokonalit znalosti cizího jazyka. Diváci pozorně představení sledovali a z bezprostředních reakcí bylo zřejmé, že hercům rozuměli.

Mgr. Dagmar Šinerová a Mgr. Petra Horčičková